Inflácia v Turecku prekročila v novembri 20 percent

03.12.2021 Celý región

Ankara 3. decembra (TASR) - Medziročný rast inflácie v Turecku sa v novembri zrýchlil, už šiesty mesiac po sebe, a prekročil 20 %. Dosiahol tak najväčšie tempo za tri roky. Dôvodom je prepad líry na rekordné minimá voči doláru. Ukázali to v piatok oficiálne údaje tureckého štatistického úradu.

Podľa štatistík sa index spotrebiteľských cien v Turecku v novembri zvýšil medziročne o 21,31 % po októbrovom náraste o 19,89 %. Analytici pritom odhadovali, že stúpne na 20,7 %. Oficiálny inflačný cieľ tureckej centrálnej banky je 5 %.

V medzimesačnom porovnaní vzrástla inflácia v Turecku v novembri o 3,51 %, čo bolo tiež viac ako 3 %, ktoré očakávali analytici.

Pretrvávajúca vysoká inflácia zdecimovala kúpnu silu obyvateľov. Ratingová agentúra Fitch preto zhoršila výhľad ratingu Turecka na negatívny, čo znamená, že v budúcnosti môže znížiť aj samotnú ratingovú známku.

Minulý mesiac sa líra prepadla oproti doláru o takmer 30 % a od začiatku roka stratila viac ako 45 % zo svojej hodnoty.

Turecká centrálna banka v novembri opäť znížila úrokové sadby, tretíkrát od septembra, pod tlakom prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, nepriateľa vysokých úrokov.

Erdogan v rozpore s konvenčným ekonomickým myslením tvrdí, že vysoké úrokové sadzby spôsobujú vysokú infláciu, a tento týždeň zopakoval svoj negatívny postoj k ich akémukoľvek zvýšeniu napriek nervozite na trhu.

Očakáva sa, že banka opäť zníži svoju sadzbu na zasadaní 16. decembra.

Turecko zaznamenalo v 3. štvrťroku medziročný rast ekonomiky o 7,4 %, pričom za celý rok 2021 sa očakáva jej nárast o zhruba 9 %.

Turecko ostatný raz zasiahla menová kríza v roku 2018, keď líra dosiahla niekoľko rekordných miním počas sporu s vtedajším americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

Od roku 2019 Erdogan odvolal troch guvernérov centrálnej banky a vymenil dvoch ministrov financií po tom, ako jeho zať Berat Albayrak v novembri 2020 odstúpil z funkcie. Jeho náhradník Lutfi Elvan tento týždeň tiež rezignoval a nahradil ho jeho zástupca Nureddin Nebati.
 

Vyberte región

mark